Een week bij de Emberà

21-01-2015 | 2014 - 2015

Zes uur ´s ochtends werden we gewekt: Opstaan, naar de indianen! We moesten nog wat laatste dingen opruimen, maar om acht uur stonden we aan land, helemaal klaar om te gaan. Helaas moesten we eerst nog twee uur wachten op onze gids, die zijn paspoort was vergeten. Toen konden we vertrekken! Na een tijdje lopen kwamen we bij de douane, daar werden we gecheckt en waren er auto’s die ons een heel stuk verder brachten. Dat was super fijn, want als we dat stuk hadden moeten lopen waren we uiteindelijk niet eens kruipend verder gekomen. Na een lekker lang stuk rijden werden we afgezet op de Panamericana. Toen begon het pas echt! De wandeling ging over het platteland van Panama en was super mooi. Het was ook heel erg zwaar op het heetst van de dag met weinig water. Na een dag lopen kwamen we bij een leuk café waar iedereen even kon uitrusten. Toen kwam Sam (de stuurman en begeleider) met de mededeling dat we nog anderhalf uur moesten lopen. Na wat moeite met opstaan stonden we allemaal weer klaar, zegt hij met een blij gezicht: ‘Grapje, we slapen aan de overkant!’

Onder luid gejuich liepen we dus ook naar de overkant van de weg waar we onze hangmatten konden ophangen en lekker konden slapen. In de avond kregen we een heerlijke warme maaltijd. Ik wist niet dat kip met rijst en bonen zo lekker kon smaken!

De volgende ochtend moesten we verder en om het heetste van de dag voor te zijn vertrokken we om half 8. Na een tocht van veertien kilometer, bult op en bult af, wat toch nog best zwaar was kwamen we eindelijk aan in het dorpje waar de indianen ons zouden ophalen. Daar konden we gelukkig wachten in de schaduw. Om drie uur kwamen de indianen ons ophalen in bootjes. We hadden inmiddels ook onze nieuwe gids ontmoet en na ruim een uur varen zagen we het dorpje liggen. We werden gastvrij ontvangen en verdeeld over de gastgezinnen. Daar kregen we heerlijk eten en konden we lekker slapen in onze hangmatten.

Onze eerste dag bij de indianen begon met een heerlijk ontbijtje van gebakken bananen. Om half negen verzamelden we met de groep en werden we verdeeld in groepjes. We hadden vier activiteiten verdeeld over vier ochtenden. De eerste ochtend gingen wij naar de grotten. Het was heel erg leuk en ongelofelijk mooi. Toch vonden we de spinnen zo groot als onze handen wel eng.. In de middag hebben we met de kinderen uit de buurt gezwommen.

De tweede ochtend gingen we wandelen door de jungle. Het uitzicht was heel erg mooi en ongelofelijk bijzonder. Toen we terugkwamen gingen we kleding wassen op een hele aparte manier: We maakten een teiltje met water en wasmiddel en gingen met een schrobber over onze kleding. Dan legden we de kleding op een steen en sloegen er met een stok op. Vervolgens uitspoelen en ophangen = perfect schoon! Dat had ik écht niet verwacht. Toch wel even iets anders dan de wasmachine..

In de avond gingen we krokodillen jagen. We zaten in de boot met twee indianen, de één bestuurde de kano en de ander doodde de krokodillen. We schenen rond met een zaklamp opzoek naar gele reflecterende ogen. Als ze een krokodil vonden voeren we er langzaam naar toe en stak de indiaan de harpoen in de krokodil. We vingen er een die te groot was dus die liet de man weer gaan, maar ook twee hele mooie van ongeveer anderhalve meter en een kleine levende krokodil de we konden vasthouden. De volgende ochtend moesten we ze slachten. Eerst ging de staart er af, toen de poten en daarna de kop. We kregen, nadat we het leer eraf hadden gehaald, stukken vlees mee. Het smaakte super lekker, het is een soort kippenvlees maar dan iets pittiger J mjammie!

Na het slachten van de krokodil hadden we een andere ochtendactiviteit: Kippensoep koken! We konden natuurlijk niet naar de winkel voor wat kip dus moesten we die zelf slachten. We moesten ze eerst doden en toen plukken. Daarna de ingewanden eruit en kruiden in de soep. Het was heerlijk! In de middag hebben we weer lekker gezwommen en gekeken bij de voetbalwedstrijd in het dorp.

Helaas was onze laatste dag bij de indianen al weer aangebroken. Deze keer gingen we werken op het platteland met machetes. We moesten stukken jungle wegkappen voor nieuwe landbouwgrond. Het ging heel erg goed en ik vond het heel erg leuk. Na ruim een uur gekapt te hebben moesten we helaas weer terug. Daar stond ons ook nog een leuke verrassing te wachten: Het meisje in ons gastgezin nam ons mee om te gaan kanoën. Dat was een heel avontuur want we vielen er telkens bijna uit…

In de middag waren er allerlei activiteiten. We konden speervissen, paardrijden en een schildering op onze arm laten maken. De laatste avond was er een gezellig feest met alle gastgezinnen. Het was een hele leuke afsluiting!

De volgende ochtend vertrokken we vroeg. We werden met een bus en een pick-up truck (ja we mochten achter in de bak zitten en over de Panamericana rijden, zo vet!!) naar het hostel gebracht waar we de eerste nacht verbleven. Daar eindigde helaas onze geweldige week bij de indianen maar begon ook onze eigen reis!

Lieve groetjes,
Marie & Viënna