Scheepsovername – kapitein

13-12-2014 | 2014 - 2015

300 mijl voor aankomst in het Caribisch gebied begon de scheepsovername. Spannend, maar ik had er vooral heel veel zin in. Mijn taak als kapitein: overzicht houden, leiding geven, navigeren, beslissen over zeilen, zwemmen en filmavonden. Ik heb geleerd om te kijken, om te denken voor ik iets zeg, om te weten waar ik het over heb, om mensen aan te sturen, om rust te houden wat er ook gebeurt, om de juiste vragen te stellen (aan Martin Duba, de kapitein van de Regina Maris) en om zelf na te denken. Ik heb over mijzelf geleerd door de scheepsovername. Ik kwam er achter dat ik lang kan twijfelen voor ik iets doe en juist hier heb ik aan gewerkt. Ik ben zekerder van mijzelf. Ik weet en begrijp dat ik fouten mag maken. Al mijn fouten tijdens de overname zie ik nu niet meer als fout. Ik zie het als enorme leermomenten.

Door de overname heb ik ervaren wat een grote verantwoordelijkheid de kapitein heeft. Ik ben heel blij dat ik kapitein mocht zijn. Voor de volgende scheepsovername gun ik het iedereen om kapitein te zijn want je leert er ontzettend veel van. Echt geweldig!

Ik ben erg tevreden over de stuurmannen, bootsvrouwen, koks, arts, bakker en machinist. We hebben er met z’n allen voor gezorgd dat we veilig zijn aangekomen in de Carib! De uiteindelijke bestemming van de scheepsovername was niet Dominica. De wind was gunstiger naar Terre-de-Haut, een eiland van Iles des Saintes.

Harm