Scheepsovername – stuurman

13-12-2014 | 2014 - 2015

Ik had voor de scheepsovername gesolliciteerd al stuurman en dat was ik toen ook geworden! Zelf vond ik het een van de beste dingen die me aan boord zijn overkomen. Nog voor de scheepsovername hadden we met de kapitein en de andere stuurmannen een wachtindeling gemaakt voor de scheepsovername (weer had ik de 9-1 wacht). Ik was er natuurlijk bij toen de scheepsovername begon op 12 december om 08:15. Bij de eerste wacht was het best moeilijk om het overzicht te houden, omdat ze namelijk bezig waren met het repareren van de binnenkluiver. Dus er zaten mensen in de kluiver, anderen waren bezig met het touwenhok en toch moest je ervoor zorgen dat het eerlijk werd verdeeld dat iedereen evenveel stuurt en dat iedereen even vaak de machinekamer in gaat. En natuurlijk ook dat het logboek werd gedaan om het uur. Tijdens die eerste wacht was ik het logboek van 12 uur vergeten (dus ook wanneer de positie in de kaart moet worden gezet), dus dat voelde wel even naar.

De 2e dag was een gewone wachtdag en heb ik er met mijn wacht voor gezorgd dat we geen enkele keer het logboek waren vergeten of de machinekamer en rondje dek. Dit ging soms wel met wat moeite omdat ik wel een mede-SaS’er blijf en dan vonden sommigen het toch wel moeilijk mij te gehoorzamen (dit klinkt nu heel raar maar voor de scheepsovername nemen we de hele taak over, de echte stuurman gaat niet na de wacht alsnog even met je zitten en bespreken wat er goed of fout ging, ze staan er alleen in geval van nood).

Ik had ook de wacht waarmee we voor anker gingen, en wat was dat een opgave, want je moest andere schepen in de gaten houden ervoor zorgen dat de zeilen goed en op tijd naar beneden gingen. Maar ook ervoor zorgen dat de goede koers werd gevaren en ook wel zo dat we niet alsnog op het land zouden varen en ook zo dat we niet op een rif gingen varen. Na een hoop gedoe hadden we een mooie plek voor de kust van Terre-de-Haut gevonden om voor anker te gaan (wat heb ik een respect gekregen voor de stuurmannen en Martin aan boord). Daarna riep Martin mij naar hem toe en zei dat ik een colaatje voor hem moest halen, en toen ik terug kwam zei hij tegen mij, goed gedaan en die cola heb je wel verdiend. 😉

Hessel