Scheepsraad

08-11-2014 | 2014 - 2015

Elke zaterdag avond is er een scheepsraad, deze is er om besluiten te nemen en voor mensen die de regels overtreden een overleg over welke straf ze krijgen. De scheepsraad bestaat uit 5 personen; 3 leerlingen, 1 docent en kapitein Martin. De leden van de scheepsraad worden om de zoveel tijd gewisseld om het eerlijk te houden.

De leerlingen die in de scheepsraad wilden, moesten verzamelen in de salon om zo drie leerlingen te kiezen en één docent. Er waren zo’n vijftien mensen die in de scheepsraad wilden. Na overleg hadden we beslist dat we gingen stemmen en dus hadden we mooie stembriefjes gemaakt (niet dus: we hadden gewoon een a4-tje gescheurd). We gingen in ‘expeditie Robinson’-stijl stemmen. Alle briefjes gingen in een vaas en toen kon het tellen beginnen. Ik (Sam) hield de stand bij. Rosanne had al snel 4 stemmen en stond bovenaan. Daarna kwam ik met 3 stemmen en daarna stond het allemaal gelijk. We gingen nog een keer stemmen om te kijken wie het derde lid werd. Zo’n 5 minuten later waren we eruit. Harm werd het derde scheepsraadslid. Daarna gingen we stemmen welke docent lid werd. Dit was Anne. Het team was compleet; Rosanne, Harm, Anne, Martin en ik (Sam).

Toen was het moment daar, de eerste scheepsraad in het kantoortje van Mieke. Dit is de ergste plek op het schip qua zeeziekte: helemaal voorop de boot. Anne kon het al snel niet meer aan en ging ziek naar bed. Mieke nam haar plekje over. Toen kwam de eerste persoon voor de scheepsraad, hij was alleen van de ene naar de andere locatie gelopen terwijl de regel is dat je met minstens drie personen moet lopen. We hoorden zijn verhaal aan en toen begon het discussiëren. We waren het er over eens dat hij straf moest krijgen maar we wisten niet wat. Martin had een aantal taken die hij kon doen maar we wilden hem ook niet te erg straffen. We waren het er uiteindelijk over eens dat hij het kompas moest poetsen. Harm ging het vertellen. Je zag dat hij het moeilijk had om zoiets te melden omdat het toch een van je vrienden is en die moet jij even straf gaan geven. Dat gevoel is echt niet leuk.

Vanaf nu gaan we elke zaterdagavond bij elkaar komen om beslissingen te nemen over hoe of wat op de boot (en om mensen straf te geven;)).

Sam