Kerst 2013

25-12-2013 | 2013 - 2014

Hoi allemaal!

Wat was het raar om met de feestdagen niet thuis te zijn… Het was zo anders om het aan boord te vieren! Vóór Kerstmis, op 23 december, waren we op Klein Curaçao; een heel klein onbewoond eilandje in de buurt van Curaçao. Het was echt een paradijsje: witte stranden, koraal, heel blauw water en vervallen rieten hutjes. Die dag heb ik voor het eerst gesnorkeld en meteen de mooiste dingen gezien! Zoals een zeeschildpad, vele visjes, enorme zee-egels en koraal. We zijn de hele dag op Klein Curaçao geweest en we hebben heel veel gezwommen, in de schaduw gelegen (het was te heet om in de zon te liggen; je verbrandde bijna levend!) en over het eilandje gelopen. Er waren veel dieren: miljoenen heremietkreeftjes, grote hagedissen en krabben. Ook hebben we daar gebarbecued en ’s avonds een groot kampvuur gemaakt.

De volgende dag lagen we bij Curaçao zelf. ’s Middags zijn we Willemstad ingelopen en hebben we genoten van de kerstsfeer. Het is apart om met 30 ˚C en een felle zon door de stad te lopen, met kerstversiering en kerstmuziek in de straten. ’s Avonds gingen we uit eten en naar een kerstmis, die in drie talen gehouden werd: Nederlands, Engels en Papiaments (de taal van Curaçao). Zelfs de mis hier is heel anders dan in Nederland! Toen we ’s nachts terug kwamen aan boord kregen we nog kerstcadeautjes die onze ouders mee hadden gegeven.

Eerste kerstdag begon met een ontbijt met eten van de Albert Heijn! Dat is eens wat anders dan zelfgebakken brood. Daarna was de hutwissel, wat weer een hoop gedoe was. Ik lig nu bij drie meisjes waarmee ik nog niet eerder op de kamer gelegen heb: Dionne, Liz en Nitte. Mijn nieuwe kamergenotes zijn heel gezellig, maar helaas liggen we wel in hutje 8: één van de twee kleinste hutten van het schip! Na de lunch zijn we gaan zwemmen, snorkelen en door een klein stadje gaan lopen. Na een douche ging iedereen zich helemaal mooi maken voor het kerstdiner. Heel grappig om te zien dat iedereen toch nog wel mooie kleding mee had. Er werden overhemden gestreken, haren ingevlochten en opgemaakt. Het diner was heerlijk en we hadden een kerstquiz, die heel leuk was! Ik heb onze kok Maurice geholpen met het toetje en dat liep uiteindelijk uit tot een slagroomgevecht. Een bijzondere kerst dus!

Tweede kerstdag mochten we weer Willemstad in, maar helaas waren alle winkels dicht. We hebben nog aan school gewerkt en van de wifi geprofiteerd.

De volgende dag begon onze schooldag om zeven uur ’s ochtends. Ik heb hard gewerkt en we hebben een slavernijmuseum bezocht. Daarna lunchten we met z’n allen in een schattige tent en met typisch eten uit Curaçao. Daarna mochten we voor het laatst Willemstad in en hebben we inkopen gedaan (zeep, shampoo, deodorant, etc.).

Op 28 december lagen we voor anker bij Aruba en had ik keukendienst. Ik was een groot deel van de dag bezig met koken en afwassen, maar ik heb ook nog hard aan school gewerkt. ’s Avonds hadden we een afscheidsfeestje voor Lexi. Zij gaat tijdelijk terug naar huis, omdat ze veel last heeft van haar enkel en dat aan boord niet goed kan herstellen. Ze komt wel weer terug, waarschijnlijk op Panama of Cuba. Ik vind het heel vervelend voor haar en jammer dat ze even weg gaat, maar we hebben wel een leuk feestje gegeven!

De volgende dag mochten we de wal op; Oranjestad in. Het centrum daarvan bestaat vooral uit veel dure winkels voor de cruisetoeristen. Ook hebben we op een terrasje via de Nederlandse tijd de zestiende verjaardag van Anne gevierd. ’s Avonds gingen we met een grote groep pannenkoeken eten; een gezellig afsluiting van de dag.

Niki