Bonen, bonen en nog eens bonen

23-02-2024 | 2023 - 2024

Nienke, het is vijf uur, je moet opstaan..

Onder leiding van onze fantastische kapitein is sinds gisterochtend de scheepsovername van start gegaan. Ik ben chefkok, ook wel keukenmama. Met mijn team van drie keukenminions moeten wij deze scheepsovername elke maaltijd eten op tafel zetten.

Dat betekent dat ik deze ochtend om vijf uur wakker gemaakt werd, mijn bed uit sprong en mij zo snel mogelijk klaarmaakte voor een dag tussen de kruiden, groente en… afwas. Voor het ontbijt stond een “English breakfast” op de planning, compleet met bonen in tomatensaus, worstjes, toast en natuurlijk thee. Nadat ik de jongens aan het werk had gezet met worstjes bakken, toast maken en thee zetten kon ik als keukenmama gelukkig de dag gelijk al beginnen met een brandje blussen. Geen zorgen, een figuurlijk brandje natuurlijk. De avond hiervoor was er door een klein gebrek aan slaap niet een beetje bonen, maar wel vier kilo bonen te wellen gezet. Het menu van vandaag had dus een kleine aanpassing nodig: bonen, bonen en nog eens bonen.

Het ontbijt stond netjes op tijd op tafel en werd erg gewaardeerd. Voor ons betekende dit onze eerste, beperkte moment daglicht van vandaag. Nadat de afwas er zo snel mogelijk doorheen was gebeukt, was het tijd om te gaan knallen voor de lunch. Een heerlijke pasta carbonara met spek. Na de lunch en onze tweede en laatste keer twintig minuutjes daglicht, maakte ik de balans maar even op. Gemiddeld hadden de keukenminions en chefkok 5,5 uur geslapen afgelopen nacht en leek het mij dus tijd om om de beurt maar even rust te nemen. Ondertussen werd er wat achterstallige schoonmaak van de keukenkastjes gedaan en lagen de bonenburgers alvast te bakken in de pan voor het avondeten.

Ook deze keukenmama kon even haar rust nemen waarna het team bij elkaar geroepen werd en er een ietwat streng gesprek van start ging. Daarna zat de sfeer er natuurlijk minder goed in, maar konden we gelukkig weer door met het avondeten. De kapitein was toch geen groot fan van het idee om alle restjes samen te gooien, te pureren en een ad-wedstrijd te houden dus stonden er restjes curry, een restje moussakasoep, bonenburgers en een beetje brood op tafel.

Na de afwas, de schoonmaak en de planning voor de volgende dag kon het hele team eindelijk zijn bedje in.

Nienke