Een subtropische storm als vieruurtje

06-12-2022 | 2022 - 2023

Een subtropische storm, of toch niet.

Vandaag heb ik keukendienst en met mijn keukenteam heb ik de smoothie en bananencake in de salon klaargezet als vier-uurtje. Dan krijgen we te horen dat iedereen naar de salon moet. Waar zou het deze keer over gaan?

Het ging over het weer, en ja dat was de afgelopen dagen inderdaad al een beetje veranderd met meer grijze wolken, wind en regen. Wat bleek? Er zit een enorm lage drukgebied in de buurt dat zich mogelijk tot subtropische storm gaat ontwikkelen. Volgens Sam komen subtropische stormen in december eigenlijk niet voor maar toch dachten de weergoden er dit jaar anders over. Na een eerdere sailtraining over weer en wind kon Sam dit mooi als voorbeeld gebruiken. Hij heeft ons uitgelegd wat er precies aan de hand is en hoe we nu gaan varen. De korte versie: we gaan een paar dagen terug naar het oosten varen, om niet in de storm terecht te komen. Na de uitleg was het zeker nog geen tijd voor het vier-uurtje want… We gingen gijpen!

We zijn omgedraaid om de storm te ontwijken zodat we via een omweg veilig in Dominica aan kunnen komen. Voor nu kunnen we nog wel in korte broeken lopen maar er is wel kans op een dikke splash aan boord van de Thalassa!

Toen we de manoeuvre hadden gevaren was er gelukkig nog steeds tijd voor het 4-uurtje en het viel bij iedereen in de smaak.

Julia