De eerste weken van een ouder thuis!

10-11-2020 | 2020 - 2021 (virtueel)

Tijdens de wacht

De virtuele reis gaat door. Na een dag of twee veel wind zijn we nu in een windstilte terechtgekomen.. De eerste roepen om te gaan zwemmen zijn al gehoord. De kapitein vindt de watertemperatuur echter nog iets te laag en dus varen we nu op de motor.

Een mooi moment om het woord te geven aan een ouder van een SaS-deelnemer uit 2019/2020. Hoe is het om thuis te zitten wachten? Is het echt stil in huis?

Met dank aan Anne-Marijn Coelingh Bennink

Het is 07:30 uur begin november, ik laat de hond uit. Het is langzaam licht aan het worden, de herfst is begonnen en het brengt me terug naar november vorig jaar, toen ik ook elke ochtend rond dezelfde tijd dit rondje liep. En daarmee komen al snel de herinneringen naar boven aan de Thalassa en onze zoon die mee was met lichting 19/20.

 

Het wekelijkse ritme zat er rond die weken al snel in: Sailmail op tijd schrijven in maximaal 500 woorden en op tijd in de Dropbox zetten, rond 12 uur de dagelijkse update van één van de ouders met de locatie van de Thalassa. Soms berichtjes van ervaren zeilouders die konden uitrekenen hoe lang het nog zou duren voor de aankomst aan land. Soms even checken in de Dropbox of er al SaS-PO’s waren geplaatst, of SaS-stories, of een Sailmail. En heel heel heel soms opeens dat appje in de SaS-mededelingen-groep van Pascal of Sander: “De groep krijgt vandaag vanaf 17:00 uur Nederlandse tijd vrije tijd. Ze krijgen hun telefoon mee, dus jullie zouden wel eens gebeld kunnen worden.” En dan heel snel regelen dat er in ieder geval iemand van het gezin bereikbaar is als er gebeld zou worden… (of niet…)

Oorverdovend stil is het in het begin, ontwenning dat er geen contact is en ook geen mogelijkheid contact op te nemen. Wat een gevoel van vrijheid moet dat geven!

 

Sommige data en momenten gaan niet meer uit lijf en geheugen en de week rondom 25 oktober 2019 en het uitvaren van de Thalassa is zo’n week. Ik lees de eerste Sailmails er nog eens op na:

Sailmail 2, 28 oktober 2019
Maandagavond: jaaaaaaaa!!!!! Je eerste sailmail. Lekker lang en met veel informatie. Heb gelachen over je verhalen en ook een traan gelaten. Je bent nu nog even dichtbij en toch ook heel ver. Je eerste weken op de Thalassa. Hoe zal je geslapen hebben? Is het druk daar op zee? Of juist rustig en stil? Heb je last van zeeziekte? Nieuwe vrienden aan het maken? Muziek aan het luisteren? Allemaal vragen waar nu nog even geen antwoorden op komen. Wat ben jij nu al je eigen leven aan het leven en je bent pas een week geleden vertrokken. Wat gun ik je dit enorm!
Hier zit je klas in de toetsweek, wat zul jij ervan genieten dat je je eigen schooltijd en toetsen in kunt delen. Dat gaat je denk ik heel goed ‘passen’.
Gisteren Ajax – Feyenoord, ik heb geluisterd op de radio voor twee. 4-0 in de rust, voor Ajax.
Stam wisselt Berghuis. Ik dacht: ‘dit wordt 10-0’. Het bleef bij 4-0. Stam is weg, Advocaat zal hem wel opvolgen.
Het is stil in huis, maar zo ouderwets lekker elke week schrijven naar elkaar….. daar verheug ik me op. Wie doet dan nou nog? Tot de volgende Sailmail! Love you!