Assepoester verliest haar muiltje

05-04-2020 | 2019 - 2020

De eerste dag van de scheepsovername was een heuse rollercoaster. De dag begon al goed: met hondenweer. Het was op zich niet koud, maar het regende hard en daardoor voelde de wind frisser dan die eigenlijk was. Ik loop nog gewoon mee in dezelfde wacht als mijn normale wacht, namelijk de één tot vijf.

Samen met de andere matrozen in die wacht hebben we het schip professioneel bemand de gehele scheepsovername. We kregen het schip in de middag overgedragen onder zeil, dus dat was best leuk. In het Engels Kanaal waren we nog niet, maar rondom ons waren er al veel meer schepen dan wij in de voorbije weken hadden gezien. Als we er eenmaal zouden zijn, later tijdens de overname, zou dat aantal alleen maar toenemen. De opdracht was dus: oren en ogen openhouden! Enkele keren hebben we moeten uitwijken voor schepen waarmee we anders gebotst zouden hebben. Uitkijk houden is dus wel echt heel belangrijk.

Tijdens de wacht gebeurde er nog iets grappigs. We hebben namelijk een filmteam rondlopen deze scheepsovername, die alle minder fraaie kantjes van de overname hebben gefilmd, zoals bloopers en uitschuivers. Een soort van behind the scenes. Deze drie dames waren op een gegeven moment beelden aan het maken vanuit het kluivernet en opeens hoorden wij op de brug een hele hoop geschreeuw. De stuurman en de bootsman, die er toen alle twee waren, maakten zich in eerste instantie zorgen, omdat ze dachten dat er iets serieus was gebeurd. Bleek later dat een van de meisjes haar schoen in de zee had laten vallen. Tja, wie gaat er dan ook met losse veters het kluivernet in…?

Stipt om 17:00 uur, wanneer mijn wacht over was, begon de zon ineens prachtig te schijnen en dat bleef zo dagen erna. Dat is toch niet te geloven? Het had de hele dag al geregend en daar was de zon weer. Jammer dat het pas was wanneer mijn wacht over was, maar daarna zat ik toch weer buiten, dus ik heb er zeker ook van genoten. Het wisselvallige weer dat ik ken uit België is opnieuw te merken en de aankomst komt snel dichterbij.

Noor