Traditionele taxi’s en Valentijnsfeestjes

14-02-2020 | 2019 - 2020

We werden wakker in ons appartement tegenover el Capitolio in Havana. We ontbeten cornflakes met aanmaakmelk, die we de vorige dag in een kleine supermarkt hadden gekocht. Ik vraag me echt af wat Cubanen de hele dag lang eten, want in de supermarkten is niet veel meer dan pasta, cornflakes, aanmaakmelk en jam te vinden. In een wijkje iets verder uit het centrum hadden we de dag van tevoren een kleine bakkerswinkel gevonden, waar we heel goedkoop broodjes hadden gehaald en bij een heel klein kraampje hadden we koolsla en wat tomaten gekocht, waarmee we onze lunch voor vandaag maakten.

Na het ontbijt en het maken van de lunch liepen we de stad in, op zoek naar leuke souvenirtjes voor onze vrienden en familie. Nadat we zowat alle winkeltjes af waren gegaan en we hetzelfde marktje veertig keer waren afgelopen omdat ze er zo veel leuke spulletjes hadden, aten we onze lunch.

Hierna zijn we naar een Wifi-spot gegaan. In Cuba zijn er weinig plekken met internet (het is er vooral op sommige openbare pleinen en in sommige hotels en restaurants), maar bij dat soort plekken kun je kraskaartjes kopen met een code en dan kun je één uur FaceTimen en internetten. Wat was het fijn om weer even iedereen thuis te spreken!

Om 16:00 uur stond er een traditionele taxi voor ons klaar voor ons appartement. De dag ervoor hadden we flink onderhandeld om een taxi te regelen die ons vandaag naar Viñales zou brengen. We zaten best krap, maar wel comfortabel. Een aantal verloren hoeden (de deur was opeens open gevlogen, dus toen waren de cowboyhoeden die drie SaS’ers uit mijn groepje die dag hadden gekocht opeens weg) en een lange, hobbelige rit later kwamen we aan in Viñales, waar we eerst een casa particular zochten om te slapen. We hebben nog lekker gegeten in een restaurantje en zijn daarna naar een straatfeest gegaan. Het was namelijk Valentijnsdag: alle reden voor een feestje dus!

Elisa