Drukke ochtend en een culinaire beleving

16-12-2019 | 2019 - 2020

In mijn functie als stuurman heb ik tijdens de tweede dag van deze scheepsovername heel wat meegemaakt. De dag begon nog maar net voor mij en mijn wacht, toen er een gigantische bui over ons heen kwam zetten. Onmiddellijk was het alle hens aan dek, de zeilen moesten snel gestreken en vooral: zien dat het schip boven water bleef. Toen die bui na een hele tijd eindelijk over was, gingen er terug heel wat zeiltjes bij. Dominica was dan eenmaal bijna te ruiken en we wilden met volle vaart richting doel varen. Stevig sturen en de handjes trainen met alle lijnen aan te trekken. Ja, onze wacht was die ochtend zeker en vast heel productief.

Daarnaast is een andere SaS’er bezig met de grote schoonmaak van het schip. Dat wil zeggen: heel veel klusjes te doen tijdens de wacht, die nog eens bij de normale klusjes komen. Soms komen ze heel slecht uit, als je geen man kan missen aan dek bijvoorbeeld, maar we hebben de hele eetzaal spic en span gekregen voor de zon op was. Goed werk, team. Ik heb 100% keiveel dingen bijgeleerd over mijn functie en het voelt goed om helemaal zelfstandig met het schip bezig te kunnen zijn. Daarnaast is de sfeer aan boord heel aangenaam. Er zit niemand aan school, iedereen kletst een beetje met iedereen, en alle SaS’ers voeren vol overtuiging en enthousiasme hun functies uit. De stuurmannen zie je de laatste dagen niet anders dan met een serieuze blik, de documentairemakers zitten achter iedereen aan als bijen achter nectar en de fotograaf legt de mooiste actiefoto’s vast.

Dan heb ik nog wat te vertellen over de keuken en de keukenploeg die tegen 100 per uur bezig zijn om ons de beste culinaire gerechten voor te schotelen. Vandaag kregen we het allerlekkerste eten dat we in lange tijd hadden gegeten. Het ontbijt was muesli met melk (eindelijk nog eens) en het middageten was de hemel. De keukendienst had samen met het bakkersteam de handen in elkaar geslagen om voor ons hamburgers met ovenaardappeltjes te maken. Niet gewoon het hamburgervlees, maar vers gemaakte pistolets met vlees, kaas en frisse groentjes. Ze hadden zelfs voor mayonaise gezorgd. Man, wat was dat een festijn. Ze verdienen voor mij zonder twijfel de titel van beste keukendienst tot nu toe. Zo hebben ze de dag van iedereen aan boord gemaakt.

Stuurman Noor