Eerst niet, nu wel!

09-04-2018 | 2017 - 2018

De dag dat de mail kwam, die beslissende dag in mijn leven. Zoals misschien wel meerdere leerlingen hadden, wilde ik iets voor mijn gezin doen als afscheid. Ik bedacht om een nieuwe tekst te schrijven op het liedje photograph van Ed Sheeran. Mijn tekst ging over onze liefde en dat ze me niet moeten missen omdat ik altijd aan ze zou blijven denken en ze nooit alleen zou laten. Ook over dat ik mijn droom leef maar ze toch nooit zal verlaten omdat zij de belangrijkste voor mij zijn. De laatste week brak aan, ik had elke dag mijn liedje geoefend. Alleen was er iets wat me tegenhield, iets wat ervoor zorgde dat ik het liedje niet voor mijn gezin gezongen heb. Ik durfde niet.

We vertrokken, het begin van de voorlopig beste zes maanden van mijn leven. School at Sea heeft me heel veel geleerd, op vele verschillende gebieden. Het belangrijkste moment was toen ik Nanne en Wieske vertelde over het liedje en ze me vroegen waarom ik het niet gezongen had. ‘Weet ik niet’, zei ik en dat was ook zo, wat hield me tegen? De volgende dag kwam ik bij ze terug om te vertellen wat me tegenhield, ik durfde niet. Sinds ik dit realiseerde weet ik wat School at Sea mij gebracht heeft. Ik durf veel meer.

School at Sea heeft met leren durven. Ik durf de mast in te klimmen, het kluivernet in te gaan, een schip te besturen. Ik durf te koken voor 45 man, een schoonmaak te leiden, mensen in vreemde landen aan te spreken. Ik durf leiding te geven, op te staan, aan te spreken. Ik durf te proberen, te falen, te corrigeren. Ik durf mezelf te zijn.

Mezelf zijn betekent voor mij vrij zijn. Ik durf te lachen en te huilen. Ik durf boos en blij te zijn. Ik durf ja en nee te zeggen. Ik durf te dansen, te zingen, vrolijk te zijn.

Voor School at Sea schreef ik het liedje voor mijn gezin. Tijdens School at Sea heb ik het zo ontzettend vaak gezongen. Als ik aan ze dacht of gewoon als ik vrolijk was en zin had om te zingen. Tijdens School at Sea heb ik leren durven. Nu durf ik, nu durf ik het liedje voor mijn gezin te zingen. Als ik thuis ben ga ik het voor mijn gezin zingen. Dat is School at Sea.

Merijn