Wacht, wacht?

24-10-2016 | 2016 – 2017

Vandaag zijn de golven eindelijk wat rustiger, of misschien ben ik er nu aan gewend. We zitten nu drie dagen op zee en varen morgen de Golf van Biskaje in.

Het leven aan boord was in het begin wel even wennen voor iedereen, afgezien van zeeziekte moest je rekening houden met spullen die alle kanten op vliegen en vooral het wachtlopen.
We zijn gister om 5 uur overgestapt naar wachten van 4 uur op (wacht) 8 uur af (vrije tijd) i.p.v. 3 uur op en 9 uur af vanwege het mooie weer. Tijdens de wacht doe je verschillende dingen: wat voor de hand ligt is natuurlijk zeilen hijsen, het dek schoonmaken en dat soort dingen. Per wacht verschillen de andere taken een beetje. De wacht van 5 tot 9 uur moet bijvoorbeeld in de ochtend broodbakken en in de middag afval knippen zoals lege melkpakken zodat het overboord kan. Tijdens de wacht heb ik, als niet zeiler, al veel dingen geleerd, ik ken de namen van de zeilen en touwen nu bijvoorbeeld al bijna allemaal. Ook hebben we leren sturen en elk uur vullen we een logboek over de omstandigheden in. De watermaker, die voor ons zoete water aan boord zorgt, moet elk kwartier gecontroleerd worden op de waterdruk en eventuele lekken wanneer de generator aanstaat. Dat is best een uitdaging, zo in je warme zeilpak een snikhete machinekamer ingaan en dan proberen om de waterdruk af te lezen met een trap precies voor de watermaker. Vervolgens proberen om je hoofd door de trap te krijgen zodat je het kan lezen, uit ervaring kan ik vertellen dat dat niet gaat passen. Alle blauwe slangetjes moeten daarna gecontroleerd worden op een lek en daarna mag je eindelijk weer frisse lucht inademen.

Wacht lopen lijkt misschien niet zo zwaar, maar vermoeiend is het absoluut. Zodra je klaar bent met je wacht wil je slapen en uitgerust zijn voor je volgende wacht. Daardoor komt het nog weleens voor dat je verder de hele dag in bed ligt. We zijn nog niet aan school begonnen en ik heb nog niet besloten of ik daar blij mee ben of niet. Aan de ene kant: geen school, aan de andere kant betekent school wel dat ik een hele nacht kan slapen! Mijn wacht is namelijk van 1 uur tot 5, maar wanneer de schooldagen ingaan hoef je geen wacht te lopen. De Spaanse lessen beginnen vandaag wel weer na een eerste korte introductie les in Amsterdam om ons voor te bereiden op Tenerife en natuurlijk Midden-Amerika!