Dolfijn, dolfijn, dolfijn

12-03-2016 | 2015 - 2016

Heeft u zich wel een afgevraagd waarom een dolfijn een dolfijn heet? Ik zal het u vertellen, dan kunt u zich die moeite besparen. Een dolfijn heet een dolfijn, omdat een dolfijn iets anders is dan alles wat geen dolfijn is en daarom geen dolfijn heet. En dat is niet je reinste onzin, dat is echt waar. Immers, als alles wat geen dolfijn is, ook dolfijn zou heten, zou u niet weten wat een dolfijn is en wat niet, want alles zou een dolfijn zijn.

Hoe zou dat zijn, als alles een dolfijn zou zijn? Zou dat fijn zijn? Wel als u van dolfijnen houdt, want er zouden veel meer dolfijnen zijn dan nu, omdat naast alle dolfijnen die nu al dolfijn zijn, alles wat geen dolfijn is, toch een dolfijn zou zijn. O,o,o, wat zouden er dan veel dolfijnen zijn. Alles wat je zou zien zou je een dolfijn noemen. Neem nu een willekeurig iets dat geen dolfijn is, bijvoorbeeld een konijn, dat zou dan wel een konijn zijn, maar eigenlijk een dolfijn. Dan zou je naar dat konijn wijzen en zeggen: “Kijk, wat lief, een dolfijntje.” En het dolfijntje zou zeggen: “Wat je zegt ben je zelf!”

En dat konijntje zou gelijk hebben, want je zou zelf ook een dolfijn zijn en je zou het de hele tijd over dolfijnen hebben, net als iedereen, net als al die andere dolfijnen. Niet alleen de dolfijnspotters van vroeger, toen alleen dolfijnen nog dolfijnen waren, hebben het dan over dolfijnen, maar iedereen. Dolfijnen zijn het gesprek van de dag – wat zeg ik – het dolfijn van de dag. En ook de dagen zijn dolfijnen: gisteren was een dolfijn, vandaag is een dolfijn en morgen is er weer één. Dan word je wakker in een dolfijn, je doet de dolfijnen open, je trekt wat dolfijnen aan en denkt: “Hé, geen dolfijn meer in huis. Op naar de bakker om vers dolfijn te halen!”

Je loopt over dolfijn, ziet aan de overkant iemand zijn dolfijn uitlaten en trapt in een hondendolfijn. Tot overmaat van dolfijn komt er een dolfijndealer op je af die je een dolfijn wil verkopen. “Ga weg met je dolfijn,” begin je tegen hem te schreeuwen. “Ik word niet goed van al die dolfijnen. Het lijkt wel of alles een dolfijn is. Overal waar ik kijk zie ik dolfijnen, iedereen praat maar over dolfijnen, geen dolfijn is meer géén dolfijn. Als dit een nachtdolfijn is, laat me dan alsjeblieft gauw wakker worden!” En dan maar hopen dat er iemand in je dolfijn knijpt, anders word je zo gek als een dolfijn.

Nee mensen, dat zou niet fijn zijn, als alles een dolfijn zou zijn. Nee nee. Er zijn ergere dingen natuurlijk, als bijvoorbeeld alles een fontein zou zijn. Dat zou nog minder fijn zijn, want dan wordt alles ondergespoten door alles wat een fontein is, dus ook door alles wat geen fontein is.

Nee, dan kan beter alles een knijn zijn, dan vreet iedereen elkaar op rond de kerst en dan zijn we van het gezeur af. Geen konijn dat zich dan nog afvraagt hoe het zou zijn als alle konijnen geen konijnen zouden zijn, maar gordijnen zouden zijn. Mocht u zich afvragen hoe dat zou zijn, als alles een gordijn zou zijn, die moeite kunt u zich besparen. Lees dit stuk opnieuw en denk bij het woord dolfijn aan een gordijn.

Als alles hetzelfde was, en u mocht kiezen, wat zou alles dan zijn? En als je zelfs jezelf mocht kiezen? Wat als alles nu eens een Valentijn zou zijn…?

PIETER (docent)