Lichting 2014-2015 maakt zich zorgen

06-10-2014 | 2014 - 2015

Gelukkig ben ik toch al niet zo gek op douchen. Want dat is, gek genoeg, waar de meeste deelnemers van School at Sea zich zorgen om maken: kan ik straks wel genoeg douchen aan boord? Nu ons vertrek steeds dichterbij komt, krijgen ook ieders verwachtingen steeds meer vorm. Want waar kijken mijn mededeelnemers het meeste naar uit? Het antwoord was bij iedereen anders.

Zelf wacht ik al drie jaar op het moment dat ik mijn voet op de houten balken van de Regina kan zetten. Geweldig natuurlijk, dat ik naar de Caraïben ga, bij indianen mag leven en prachtige natuur ga zien. Maar daarnaast kijk ik ook uit naar de simpelste dingen van de reis. Kletsen met je vrienden die stiekem gewoon familie zijn, de blauwe zee over kunnen kijken zonder land te zien en beseffen dat ik me daar eindelijk bevindt. Mijn zeilgenoten hebben andere ideeën. ‘Ik verwacht een ontzettend avontuurlijke, onvergetelijke reis met voornamelijk heel veel mooie momenten, maar ook zeker klotemomenten’ zegt een andere deelnemer.

Daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in: School at Sea bestaat vast ook uit minder leuke momenten. Ik vraag me wel heel erg af of ik mijn ouders zal missen. Ik bedoel, natuurlijk, maar of ik er echt naar ga verlangen om thuis bij ze te zijn. Ik denk het niet. Daar ben ik vast te druk voor met een ander leven dan ik thuis heb. Behalve als ik ziek, moe of me gewoon niet fijn voel, zal ik er vast naar verlangen om bij ze te zitten.

‘Ik kijk het meeste uit naar de eigen reis op Cuba’, hoor ik ook. De eigen reis is een tocht van een week die je helemaal zelf plant in een groepje van een aantal leerlingen. De tocht en de activiteiten deel je zelf in. Dan kunnen we tenminste weer een keer lang en vaak douchen.

‘Ik verwacht heel veel nieuwe dingen te ontdekken en een hele leuke en leerzame tijd te hebben’, zegt een andere SaS’er. Iedereen zegt dat ze dingen gaan leren en daar ook heel veel zin in hebben. Elke dag leren. Altijd. De hele tijd. Geweldig, toch? Ik kijk er echt heel erg naar uit om te leren.
Waar ik geen zin in heb? Om eerlijk te zijn, heb ik niet zo’n zin in het schoonmaken. Maar met uitzicht op zee, moet dat ook wel lukken!

Een SaS’er