Uitwisseling op de Azoren

27-03-2014 | 2013 - 2014

Helaas helaas; door het slechte weer op de Azoren ging onze solobivak niet door. We baalden er allemaal erg van, maar gelukkig hadden onze lieve docenten als troost iets anders geregeld: een uitwisseling met een middelbare school!

Al onze leerlingen werden in twee groepen gesplitst en vervolgens in kleinere ‘teams’. Mijn groep bleef als eerste aan boord. Rond 09:00 uur kwamen leerlingen van de school Escola Secundária Manuel de Arriaga ons schip bezoeken. Romee, Silke, Nitte en ik namen een stuk of tien leerlingen mee voor een rondleiding op de Regina Maris. Daarna hebben we een aantal activiteiten gedaan: het grootzeil hijsen en laten zakken, een cultuurspel doen, de keukendienst helpen met koekjes bakken en we hebben verteld over onze reis. Het was erg gezellig; de leerlingen spreken Portugees, maar ook een beetje Engels, dus we konden leuk met ze kletsen!

Na de lunch ging onze groep op bezoek bij hun school. Alleen van buiten is het gebouw al heel anders dan een school in Nederland; langs het pad naar de hoofdingang staan namelijk allemaal palmbomen. De vrienden die we vanmorgen hadden gemaakt, stonden al op ons te wachten.
Ze lieten ons hun schoolgebouw zien; een gigantisch en supermodern gebouw, met 600 klaslokalen, een verwarmd, Olympisch zwembad, vier sportzalen, een sportveld buiten, een klein museum…

Daarnaast kregen we een ‘voorbeeldles’, hebben we gevoetbald en op het eind zaten we in een kring te kletsen en muziek te maken (mét gitaar).
Hoewel dit alweer onze derde uitwisseling was, bleef het interessant! We konden nu vergelijken tussen een middelbare school in Nederland, Tenerife, Jamaica en de Azoren. En alle scholen verschillen van elkaar, hoewel de westerse (Tenerife en Azoren) redelijk wat op onze Nederlandse scholen lijken.
’s Avonds stond Pedro, een jongen van de uitwisseling, al naast ons schip; hij kwam gezellig langs! Het was erg grappig en hij heeft hier nog gitaar voor ons gespeeld. ’s Avonds heb ik samen met Romee, Aiken, Simon en Pedro het stadje bekeken. Het was superjammer dat we de volgende dag alweer zouden vertrekken, anders hadden we nog eens vaker afgesproken.

Al met al was het opnieuw een zeer geslaagde uitwisseling!

Liefs
Niki

P.S. Inmiddels hebben we te horen gekregen dat de solobivak tóch door gaat, in Brest (Frankrijk)!