Cuba in acht dagen (eigen reis 3)

04-02-2014 | 2013 - 2014

Dinsdagochtend 4 februari, Cuba lag aan onze voeten. Havana stond als eerste bestemming op onze planning – een planning die we eigenlijk niet hadden.

Niemand wist nog maar iets over de hoofdstad van Cuba, alleen dat het 18 uur met de bus is vanuit Santiago de Cuba. Eerst maar in Santiago zien te komen dus, maar een taxi regelen was zo gebeurd. Bij het busstation hebben we een goede deal gesloten. Het was even spannend, maar om 9 uur – in plaats van het afgesproken 6 uur – was de bus klaar om te vertrekken.

Om 11 uur ‘s ochtends stonden we in de hoofdstad van Cuba. Met de Lonely Planet en een woordenboek Spaans in de aanslag zijn we op zoek gegaan naar een casa particular om te overnachten. Na een uurtje hadden we een geschikt huis gevonden. Na een lekker lange douche en verse ananas op het dakterras zijn we de stad in gegaan. We zijn binnengelopen bij een hele mooie oude farmacia (apotheek) en ‘s avonds hebben we pizza gegeten bij een Italiaans restaurant.

De volgende dag in Havana hebben we ontbeten bij een schattig Frans bakkertje en zijn we verder het oude gedeelte van de stad ingegaan. Er was een leuk boekenmarktje en we hebben een ijsje gegeten. Een aardige man liet ons de salsaschool van zijn vrouw zien in het echte Cuba, waar geen toeristen komen. Ook zijn we een stukje door Chinatown – overigens zonder Chinezen – gelopen. Als avondeten hebben we met z’n allen 4 stokbroden met zoute roomboter in een parkje gegeten. Dat was heel gezellig en lekker.

De volgende dag hebben we een taxi naar Vinales genomen. Daar hadden we al een casa geregeld via de eigenaar van onze casa in Havana. In Vinales zijn we gaan paardrijden. Galopperend door de tabaksplantages genoten we van de mooie natuur om ons heen. Na een paar uur kwamen we uit bij grotten waar we met een gids in mochten, en konden zwemmen in het ijskoude water.

Na de grotten stapten we weer op onze paarden en begon de terugweg. Onderweg kwamen we Nederlanders tegen die ons uitnodigden voor een salsafeestje in het dorp en na het avondeten zijn we daar naar toe gegaan.

De volgende ochtend kregen we in de casa een heerlijk biologisch ontbijt met fruit uit eigen tuin. Daarna hebben we een taxi geregeld naar Matanzas. Het was een lange reis maar na de salsa avond konden we allemaal goed slapen in de auto.

In Matanzas wisten we opnieuw een hele mooie casa te regelen, een typisch, oud, koloniaal gebouw dit keer. Matanzas zelf viel helaas tegen; het regende en er was geen mens op straat. De volgende ochtend zijn we dan ook meteen naar het kustplaatsje Cienfuegos vertrokken.

Daar hebben we in een heel leuk restaurantje gegeten en de hele avond gekletst. De tweede dag in Cienfuegos wilden we eigenlijk gaan windsurfen maar er stond totaal geen wind, daarom zijn we gaan zwemmen. Na het zwemmen hebben we geluncht in de villa van Batista, de dictator die heerste in Cuba voor de revolutie van Fidel Castro. Aan het eind van de middag hebben we een taxi naar Santa Clara genomen, daar hebben we gegeten en de nachtbus terug naar Santiago genomen.

In Santiago hebben we wat gedronken met een andere groep SaS-ers die we tegen kwamen en nog het een en ander gekocht op een leuk marktje. ‘s Avonds hebben we ons geld opgemaakt aan een heerlijk etentje in een chique restaurant.

We hebben 6 steden bezocht in 8 dagen, en met de taxi of bus bijna heel Cuba doorkruist.
Deze week was zeker een hoogtepunt in de al zo geweldige reis die we maken!

Liefs,
Vera (groepje van Aiken, Fem, Fleur, Jasper, Katja, Simon en Vera)