Bijna halverwege, hoe zit dat met school aan boord?

22-01-2021 | 2020 - 2021 (virtueel)

De eigen reis-groepjes zijn onderweg in Panama! Iedereen is via Portobelo naar Panama City gereisd, maar daarna doet ieder groepje iets anders. Ze bezoeken steden, hiken in de natuur, surfen op de Stille Oceaan of gaan paardrijden. Het doel is hetzelfde voor elk groepje: Bocas del Toro.

We zijn nu bijna halverwege de reis. Dat betekent dat deelnemers ook halverwege hun schoolwerk zouden moeten zitten. Hoe gaat dat eigenlijk, het schoolwerk aan boord?

Iedere deelnemer neemt zijn of haar eigen lesprogramma mee aan boord. Dit betekent eigen schoolwerk en eigen afspraken met school over de toetsen en het in te leveren werk. Iedere deelnemer verwerkt deze informatie in een schema om overzicht te creëren. Dit overzicht geeft zowel de leerling als de docenten een beeld van de vooruitgang.

Als deelnemer aan School at Sea ben je zelf verantwoordelijk voor de verdeling van je werk, maar uiteindelijk moet alles natuurlijk wel af. Afspraken met je mentor en de onderwijscoördinator dien je na te komen en je moet je verantwoorden als je achter loopt. Voor sommige SaS’ers biedt het maken van een planning houvast. Zij houden zich aan de geplande toetsen en data om verslagen in te leveren. Anderen werken hun planning steeds bij en zijn iets flexibeler. Echter, uiteindelijk moeten alle toetsen gemaakt zijn en het schoolwerk (inclusief de extra SaS-opdrachten) af zijn!

Folkert uit School at Sea jaar 2015/2016 beschrijft het zo:

Aan boord doen we, zoals jullie weten, ook gewoon ons schoolwerk. Hierbij hoort natuurlijk ook dat we toetsen maken, maar hier is dat net iets anders dan in een klaslokaal. Thuis zit je rustig met andere leerlingen dezelfde toets te maken. Het ergste wat er kan gebeuren waardoor je je concentratie kan verliezen, is doordat er mensen op de gang praten. Op het schip is het net iets anders.

Ten eerste zit je in je eentje of maximaal met zijn tweeën in het kantoortje. Buiten hoor je de hele tijd mensen: er is Spaanse les of de zeilen moeten worden veranderd. Als het geen van die dingen is, is het wel het gebruikelijke rondje dek door de wacht. Daarnaast is het schip natuurlijk ook nog steeds aan het bewegen waardoor je bijna van de bank glijdt. Er zijn hier net een paar extra dingen waardoor je nog meer moeite moet doen om je te concentreren. Al kost het soms wel wat meer moeite, het lukt wel gewoon om de toetsen te maken. Het fijne is dat wanneer we in de haven liggen, we sowieso geen last van de golven hebben of van de mensen die het rondje dek lopen. Dan kan je dus rustig je toets maken, met heerlijk weer.

FOLKERT

Rosanne geniet van haar eigen vrije planning

Les op zee gaat mij goed af! Ik werk hier zelfs beter dan in een normaal klaslokaal!

Ik heb nu de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel en wat ik op een dag doe en ik doe meer dan ik zelf had verwacht. Al na drie lesdagen had ik alles af wat op mijn planning stond voor de gehele periode van Tenerife naar Dominica. Nu zijn we bij onze zesde lesdag en ik ben al bijna klaar met de planning van Dominica naar de ABC-eilanden! Het enige dat tegenzit is dat ik bepaald schoolwerk nog niet heb ontvangen, omdat het uploaden van schoolwerk op de Kaapverden niet goed is gegaan. Dat geeft me enige stress. Desondanks blijf ik positief want mijn doel is om aan school te bewijzen dat ik gewoon over kan gaan dit jaar. En dat met een geweldige reis op zak!

Rosanne

Als SaS’er sta je er niet alleen voor. Alle deelnemers weten wat het is om te moeten leren aan boord en afgeleid te worden. Daarom vallen ze zo af en toe even op elkaar terug, zoals Bart beschrijft over zijn ervaringen in 2019/2020

Na alle activiteiten deze week, zoals het snorkelen en het bezoeken van het slavernijmuseum, was het wel weer tijd dat we ons bezig hielden met school. De één was blijer met school dan de ander, omdat sommigen het toch wel fijn vonden om weer wat toetsen te kunnen maken, onder wie ik. Naast school moesten er toch nog wat andere dingen gedaan worden. Een aantal hutten moest namelijk vandaag grondig worden schoongemaakt. Onder deze hutten viel helaas ook de mijne. Gelukkig hadden mijn hutgenoten al een groot deel van onze hut schoongemaakt, waardoor ik eerst nog even kon leren voor een toets zodat ik die in de middag kon maken. Na de toets gemaakt te hebben, zorgde ik er nog even voor dat de hut klaar was om gecontroleerd te worden, en met succes, gelijk goedgekeurd. De schooldag was al aan zijn einde gekomen. Dit gaf mij nog tijd om de PO over omgaan met het slavernijverleden af te maken. Dit verliep gelukkig ook voorspoedig. Ondanks dat er een hoop moest gebeuren, was het een rustige maar efficiënte dag aan boord van de Thalassa.

Bart

Naast het schoolwerk zijn er praktische opdrachten (PO’s) die te maken hebben met de reis en de bestemmingen: de SaS-PO’s. Leren door te doen is erg belangrijk bij School at Sea. De SaS-PO’s hebben dan ook altijd een praktisch gedeelte. Navigatielessen worden samengevoegd met wiskunde, als er een vis gevangen wordt, kan deze ontleed worden en om door landen als Panama te kunnen reizen, moet je een woordje Spaans kunnen spreken, dus wordt er aan boord Spaans gegeven. Scholen kunnen er voor kiezen om de SaS-PO’s over te nemen als opdracht voor een vak, maar je kunt de PO’s ook als buitenschoolse extra opdracht zien.

Linthe uit School at Sea jaar 2014/2015 beschreef haar eerste lessen Spaans:

‘Me llamo Mieke’

Zo begon Mieke haar eerste les. Ik heb nog niet eerder Spaans gehad dus ik had ook nog nooit echt een woord gehoord (alleen dat van het liedje Salsa Tequila ;)). Ik heb nu zo’n vier Spaanse lessen gehad (waarvan twee buiten) en we praten heel veel in de les. Daar leer je zo veel van maar het is soms best wel spannend omdat de vragen echt recht op je af komen en je eigenlijk meteen moet antwoorden: ‘¿Cómo te llamas?’ ‘Me llamo Linthe’ ‘¿Cuántos años tienes?’ ‘Tengo dieciséis años’. (‘Hoe heet je?’ ‘Ik heet Linthe’ ‘Hoe oud ben je’ ‘Ik ben zestien jaar oud’).

Als ik het bijvoorbeeld vergelijk met mijn eerste drie Franse of Duitse lessen kon ik echt niet wat ik nu in het Spaans kan, want naast dat we heel veel Spaans praten moeten we ook woordjes leren, opdrachten maken en krijgen we uitleg over grammatica. Ik vind het best wel leuk om Spaans te leren, maar het is ook echt wel nodig voor straks in Cuba als we een eigen reis gaan maken, want de Cubanen spreken heel slecht of bijna geen Engels. Maar misschien is het ook leuk omdat het niet heel ingewikkeld is (tot nu toe dan); je zegt wat je schrijft en er zijn geen ingewikkelde accenten of zo.  Het lijkt mij heel leuk om straks een blogje of zo in het Spaans te kunnen schrijven! ¡Adiós!

Linthe