Kerstavond op Dominica en tweede kerstdag op zee

29-12-2020 | 2020 - 2021 (virtueel)

Inmiddels zijn we virtueel vertrokken van Dominica en onderweg naar Curaçao. Op kerstavond lagen we nog voor anker, ideaal voor een mooi diner en klein feestje erna. We hebben de schoenendozen vol kerstcadeaus, tijdens het inschepen in oktober aan boord gebracht, tevoorschijn gehaald. Een doos vol liefde van thuis. Echt kippenvel voor velen. Een traantje wegpinken en daarna heerlijk lachen om de mooie cadeaus.

Weg zijn van thuis is tijdens deze dagen toch net iets zwaarder dan de andere dagen. En wat een doorzettingsvermogen laten de School at Sea-deelnemers dan zien! Samen kerst vieren, je nieuwe ‘familie’ omarmen en er samen een geweldige feestavond van maken.

Roxanne uit School at Sea jaar 2018/2019 beschreef het zo:

Ik ben vandaag om 05:00 uur opgestaan om aan school te werken, omdat ik examens moet afleggen. Dat is eens een andere manier van kerst vieren. Ik ben gelukkig wel klaar geraakt tegen de middag, want in de namiddag hadden we vrije tijd. Toen ik in de namiddag op het achterdek zat te zonnen, besefte ik pas hoe speciaal het is om in de Cariben kerst te vieren. Het is een heel ander gevoel dan thuis in de kou, maar het kerstgevoel had ik zeker wel. Rond 17:00 uur begon iedereen zich klaar te maken voor het kerstdiner. Een aantal jongens kreeg echt meteen een hele glow-up. Ze hadden bijna allemaal een hemdje aan en geloof mij, dat is een heel ander zicht dan die vodden die ze normaal gezien aan hebben. De meisjes zagen er ook allemaal leuk uit: helemaal het haar gedaan en gemaquilleerd (make-up opgedaan, red.). Rond 18:00 uur kwam het aperitiefje. Het was echt heel lekker, maar het enige waar we aan konden denken, was onze kerstdozen openmaken. Goh, ik was zo benieuwd naar wat er allemaal in zat. Na het aperitiefje was het eindelijk zo ver: iedereen mocht zijn doos openmaken. Hier en daar stroomden wat traantjes, maar er waren vooral blije gezichten te zien. Na de kerstdozen kwamen nog het voorgerechtje, hoofdgerecht en dessert. Ondanks het feit dat iedereen na het hoofdmaal al voldoende had, smaakte het dessertje echt hemels. De keukendienst had brownies, kerstkoekjes en bananen met chocolade klaargemaakt. Alsof het nog niet genoeg was kregen we daarna nog chocolademelk. Dat was echt gewoon de kers op de taart. Ook al had iedereen buikpijn na het eten, de keukendienst had het niet beter kunnen doen. Ik wens jullie allemaal een vrolijk kerstfeest!

 

Roxanne

Maar er moet ook gelachen worden:

Het was heel cool en onverwacht en heerlijk en geweldig. We hebben ook nog een gefermenteerde vis achter de gangway vandaan gehaald, er kwamen witte maden uitkruipen. Heb je ooit wel eens maden uit een vis zien kruipen? Nou geloof ons dat wil je niet. Voor de rest was het een geweldig erg mooi heerlijk en gezellig kerstdiner. – Veerle

 

Het begon met dat ik een beetje set zat te spelen. Ik had me helemaal mooi aangekleed. Opvallend veel mensen hadden geen schoenen aan. Maar we waren wel allemaal heel mooi aangekleed, ook al hadden sommigen geen schoenen aan. We gingen in koppeltjes naar binnen, Wouter filmde het. De kaiserschmarrn was superlekker, je kon hem helemaal customizen hoe je wilde met alle epische dingen die op tafel stonden. We hadden ook nog frisdrank wat best wel prettig was, er stond dushi op, wat “schat” in de taal van Curaçao betekent. – Ken

 

Het kerstdiner was geweldig en heerlijk. De kaiserschmarrn waren formidabel, en iedereen was mooi gekleed. Het eten was veel beter dan de rotte vis achter de gangway. – Madelon

 

Deze quotes zijn verzameld door: Sophie

 

PS: Zelf vond ik dit echt een heel leuk kerstdiner, veel beter dan op de 25e. Op het strand was het heel gezellig, maar in representatieve kleding aan een mooi gedekte tafel had iedereen toch meer een gezellig kerstdiner. Het eten was heel lekker en het was heel mooi aangekleed, bedankt keukendienst!

 

Hoi allemaal,

Als eerste: ik hoop dat iedereen een leuk kerstfeest heeft gehad! Hier aan boord hebben we natuurlijk ook kerst gevierd, ook al was dat natuurlijk heel anders dan thuis. Voor de verandering mochten we een keertje uitslapen hier! Toen werden we wakker gemaakt en stond er een heerlijk ontbijtje voor ons klaar met verse yoghurt en tortilla’s met bonen en scrambled eggs (Mexicaans ontbijt), klaargemaakt door het Top-Kerst-Kook-Team (TKKT). Na het ontbijt was er tijd om even te zwemmen en je eigen ding te doen en daarna luidde de bel. Goed nieuws dit keer: we mochten onze kerstdozen openen. Iedereen werd ontzettend blij van de brieven en cadeautjes van thuis! Het is toch best gek om kerst hier te vieren in plaats van thuis. Na de kerstdozen gingen we met de bijboot (en sommigen zwemmend) naar het strandje en daar hebben we heerlijk gesnorkeld en gezwommen. Na een tijdje kwam de bijboot met het TKKT en heerlijk eten. Ons kerstdiner had zich van de boot naar het strand verplaatst en we hebben daar heerlijk met z’n allen gegeten. We hadden onder andere nacho’s met kaas, ui en pesto, foccacia met zalm of kipkerrie, rib eye, vitello tonnato, barracuda, vlees op de BBQ en als toetje vanilleijs met karamelsaus en ananas! Echt super lekker, thanks TKKT! Later op de avond kwam er nog een kampvuur en gitaarmuziek, daarna gingen we terug naar het schip en lekker slapen. Ik denk dat ik voor iedereen kan spreken als ik zeg dat het een kerst was om nooit te vergeten!

Nikki

 

In 2019/2020 was tweede kerstdag ook op zee, Ties beschrijft het zo:

Na een heel leuke eerste bestemming na de grote oversteek, vertrokken we op Tweede Kerstdag naar Curaçao. Net voor vertrek had ik mijn eerste wacht sinds de hut- en wachtwissel is geweest. We hebben met onze wacht heel het schip klaar gemaakt voor vertrek: het dek geschrobd, de netten opgehangen, alles opgeruimd etc.

 

Toen onze wacht klaar was en we de wachtoverdracht hadden gedaan, vertrokken we gelijk. Die dag was het lekker weer en ik heb ’s middags aan school gewerkt tot mijn volgende wacht. Tijdens die avondwacht hebben we veel zeilen gezet. Het was weer even wennen maar alles ging vlot. Ik was erg moe omdat ik weer een heel ander ritme had, maar ik heb er wel plezier in gehad. Het was al met al, na een week voor anker te hebben gelegen, weer een normale dag op de Thalassa.

 

De verwachting is dat we op 30 december aankomen in Willemstad. Daar vieren we dan Oud en Nieuw!

 

Ties