Een week op Tenerife

20-11-2020 | 2020 - 2021 (virtueel)

Virtueel zijn we alweer een week op Tenerife, dus het is alweer bijna tijd om te vertrekken. Het weerbericht ziet er geweldig uit. Mooie oostenwind en soms zelfs noordoost en dat levert een bakstagwindje, dus zal het inslingeren deze keer een stuk vriendelijker zijn voor de groep.

Voor we kunnen vertrekken, moet er eerst een aantal dingen gebeuren. Al het gereedschap gebruikt voor het onderhoud dat gedaan is, moet weer opgeborgen worden. Maar belangrijker nog, de stores moeten gedaan worden.

Samen met de kok naar de markt op Tenerife is echt een uitje. De Afrikaanse markt (Mercado de Nuestra Señora de África, gebouwd in 1944) bevindt in het centrum van Santa Cruz en is dé plek voor verse goederen. Hier kan alles gevonden worden. Verse kruiden, groenten en dozen vol heerlijke sinaasappels, bananen en ananassen, maar ook gedroogde worsten, hammen en andere delicatessen. En, alles moet aan boord een plek krijgen.

Geheel in de geest van School at Sea gaat een groep mee met de kok om de inkopen te doen. Wanneer zij terug aan boord komen en de vrachtwagen met eten voor de deur staat, is het aan de leerlingen om dit alles aan boord op te bergen, alles een plekje te geven en de lijsten van de voorraden aan boord bijwerken.

Wieske van School at Sea jaar 2017/2018 beschreef de ervaring als volgt:

Stel je voor: je hoeft nooit meer eten uit een pakje te eten. Alles, maar dan ook echt álles wat je eet is zelfgemaakt. Geen sauzen voor je lasagne uit een pakje, geen voorgesneden groenten uit plastic, geen perfecte stukken fruit en geen kant en klaar brood meer uit de winkel. Dat zou echt geweldig zijn, niet? En nu boffen wij hier aan boord dat we zo veel mogelijk verse en lokale producten inkopen tijdens onze reis. Vandaag gingen we daarvoor naar de Afrikaanse markt in Santa Cruz met Jelle.

 

Het was een soort overdekte markt waar allerlei kleine handelaren zich gevestigd hadden. Je had een afdeling vol met verse stukken groente en fruit, één met vlees en één met superveel vis. Als we tijdens onze reis op markten zoals deze of in andere winkels komen gaan we vooral op zoek naar de lokale producten en handelaren. Deze kun je bijvoorbeeld herkennen aan het uiterlijk van het product. Neem bijvoorbeeld en paprika uit de winkel in Nederland, ze zijn perfect van vorm, bijna symmetrisch en hebben altijd een egale kleur. De paprika’s hier van lokale boeren hebben rare vormen, verschillende kleuren, zien er soms een beetje beurs uit en tóch smaken ze veel lekkerder!

 

Op de markt was van alles te vinden, we zagen schapenmagen, hele inktvissen, gekke dubbele komkommers en stukken fruit waarvan Jelle niet eens zeker wist wat het was. We leren steeds meer en het eten wordt steeds lekkerder, dus let maar eens op als wij, ja wij, weer thuiskomen!

 

Wieske

Daarnaast is er natuurlijk tijd voor vrije tijd geweest de afgelopen tijd. Welverdiende vrije tijd. Eindelijk tijd om lekker ergens te gaan eten (McDonalds), om gezond eten bij de supermarkt te halen (koekjes, chocolade en chips) en natuurlijk om de stad te bekijken (via de WiFi van de McDonalds naar huis bellen).

Roemer uit School at Sea jaar 2019/2020 weet het mooi onder woorden te brengen:

Vrije tijd op Tenerife

 

Vandaag was de eerste dag nadat we waren aangekomen op Tenerife. We mochten een uurtje uitslapen, tot 09:00 uur. Tijdens het ontbijt werd al aangegeven dat we vrije tijd zouden hebben na de lunch, maar ’s ochtends moest dan wel aan school worden gewerkt. Daar is bij velen niets van gekomen omdat iedereen erg veel zin had om zijn ouders te bellen voor het eerst in twee weken.

 

Toen de tijd eindelijk was aangebroken, ging IEDEREEN bellen. Nadat iedereen uitgebeld was, ben ik met een groepje van acht Santa Cruz in gegaan. Omdat ik erg veel zin had in eten dat niet aan boord te krijgen is, zoals pizza en friet kapsalon, heb ik meteen erg veel gegeten.

 

We moesten om 22:00 uur weer terug bij de boot zijn, dus om 21:30 waren we onderweg terug. Toen we om 21:45 aankwamen, ging iedereen even zijn of haar geliefden nog voor de laatste keer bellen. Toen ik in de salon was aangekomen, was het één grote chaos: leerlingen die nog even snel de laatste muziek probeerden te downloaden, Pascal die de telefoons probeerde te verzamelen en overal eten omdat iedereen wel wat bij de supermarkt had gekocht. Die nacht heb ik heerlijk geslapen omdat ik mijn ouders die dag gesproken had.

 

Roemer