Weer zoveel weer!

30-10-2020 | 2020 - 2021 (virtueel)

Een onstuimige start van de virtuele reis. We hebben het weerbericht goed in de gaten gehouden en kunnen niet anders zeggen dan dat het een zware week zou zijn geweest! Vrijdag begon de reis, nog een beetje mistig, maar op zee was er een zwakke tot matige zuidelijke wind. Met het vooruitzicht van toenemende wind is onze virtuele reis begonnen met de eerste mijlen op de motor! Tijdens de eerste nacht neemt de wind al toe en draait naar het zuiden. Met een slag naar de Engelse kust komen we zo bij de ingang van het kanaal, maar bij Ramsgate moeten we toch een dagje wachten tot de wind wat af neemt!

De wind op maandag was variabel draaiend noord. Wegwezen dus, mijlen maken naar het zuiden. Met een slag naar de Franse kust zou de wind weer toegenomen zijn, maar inmiddels zitten we aan hoger wal en hebben we minder last van golven. Wel hebben we tegenwind.

Met nog een aantal dagen motorzeilen, zouden we vandaag aangekomen zijn in Brest. Helaas zit de wind echt tegen. De komende vier dagen wordt er harde zuidwestelijke wind verwacht. Geen weer om de Baai van Biskaje over te gaan. Zondag komt er een langgerekt lagedrukgebied over (zie onderstaand plaatje), voor maandag hoeven wij niet weg! Dan maar een paar dagen blijven liggen en een begin maken aan het schoolwerk!

Weerbericht zondag
Weerbericht voor aanstaande zondag

Hieronder twee blogjes van eerdere jaren.. Voor iedere SaS’er een bekend verhaal!

Guus – School at Sea 2016-2017

Dit was onze eerste zondag aan boord en het was bepaald niet makkelijk. We begonnen de dag om 9 uur met ontbijt (dit is een uurtje later dan normaal), waarna Sam om 10 uur uitleg gaf over de ‘Grote Schoonmaak’. Er moest een hoop gebeuren, de salon moest schoon worden gemaakt, de hutten weer opruimen, de wc’s weer ‘proper’ maken en natuurlijk ook de keuken goed soppen. Laat dit nou mooi het klusje zijn voor de keukendienst, en 3 maal raden wie er keukendienst had, juist ikke. Toen was het tijd om allemaal aan de slag te gaan, iedereen had een eigen taak en het liep op zich best soepel, behalve in de keuken natuurlijk…. In de keuken was het chaos, de golven werden steeds groter en alles begon te schuiven.

Na een tijdje schoon gemaakt te hebben in de keuken moesten we beginnen met de lunch te maken. De lunch maken was nog nooit zo zwaar, je moest je goed vasthouden om niet te vallen. Gelukkig was de lunch wel echt kei-lekker en werd het snel uitgeserveerd. Nadat iedereen zijn buikjes volgegeten had konden we eigenlijk weer opnieuw beginnen met de schoonmaak in de keuken. Alles wat niet goed vast stond was weer gevallen en lag op de grond. Ondertussen waren de meeste mensen van de keukenploeg ziek geworden en duurde alles steeds langer. De afwas was nog nooit zo moeilijk en ik heb me nog nooit zo vaak gestoten in een half uur, maar na dit half uur was het wel klaar, althans dat dachten we. We waren pas net uit de keuken toen de koelkast dacht dat het leuk zou zijn om open te gaan en de kwark dacht dat het leuk was om eruit te vallen en kapot te gaan. De kwark lag overal door de keuken en het opruimen duurde eeuwen want ondertussen vielen ook de flessen azijn en siroop en rolde n ze vrolijk door de keuken. Tja, op dat moment was de keuken echt een nog grotere rommel dan eerst.

Guus

Dirk – School at Sea 2017-2018

Deze dag stond vooral in het teken van kots. Héél veel kots. Er waren nog maar weinig mensen gewend aan de zee en iedereen hing dus nog over de reling zijn maaginhoud eruit te werpen. Gelukkig werd er vooral buiten gebarft, zodat de geur binnen nog een beetje te doen bleef. Helaas begreep Nanne dat niet helemaal, en die vond het wel nodig om in de wasbak in de kamer brokjes te leggen. Dat is op zich niet zo erg als de wasbak niet verstopt raakt en het er vervolgens niet uitk(l)otst. Dat was helaas niet het geval, en daarom stond voor ons de rest van de dag in het teken van kots opruimen. Het zat letterlijk overal. In m’n bed, in m’n schoenen, in het tapijt… het heeft ons uiteindelijk een paar uur gekost om alles op te ruimen. Nu maar hopen dat dit een eenmalige actie was…

Dirk