Oceaangeesten

23-03-2017 | 2016 – 2017

De afgelopen drie weken heb ik het genoegen gehad om als scheepsarts mee te varen met school at sea. Het ironische van mijn vak is uiteraard dat ik zo min mogelijk in actie hoop te hoeven komen en dat is de afgelopen weken gelukkig goed gelukt. Er is me gevraagd een blogje te schrijven en hoewel ik vele verhalen met jullie zou kunnen delen, wil ik jullie met name deze toch wel heel bijzondere ervaring niet onthouden.
Tijdens een van de avonden op de oversteek van Bermuda naar de Azoren werden we door de wacht aan dek geroepen omdat er dolfijnen gespot waren voor de boot. Hoewel dit altijd fantastisch is om te zien, overtrof hetgeen we deze nacht konden aanschouwen al onze verwachtingen. Door de “maanloze” nacht was het eigenlijk te donker om ook maar iets te zien. Echter, op deze dag zorgden fluorescerende algen ervoor dat het opspattende en turbulent stromende water wit-groenig sprankelend oplichtte. Zo werd niet alleen de boeg van het schip mooi zichtbaar, maar waren er ook de silhouetten van zo’n 5 tot 7 dolfijnen te zien, die zich al spelend, springend en draaiend sierlijk en gestroomlijnd door het zwarte water bewogen. In dit bijna sprookjesachtige, betoverende spel leek het net alsof deze waterelfjes of oceaangeesten ons schip door de donkere nacht begeleiden. Een onvergetelijke en prachtige ervaring!

Doc Olly (Scheepsarts Olga)