Surprise, surprise

30-10-2015 | 2015 - 2016

Van alle plekken op aarde is dit een van de laatste waar je het verwacht. Ze hebben er gewoon drop, scones en thee, maar ook… palmbomen! Wie verwacht er nou palmbomen in Groot-Brittannië?

Tijdens de wandeling in en rondom Brixham stuitten we op palmbomen. Niet zo een die je koopt en die dan een maand later doodgaat van de kou. Het waren drie meter hoge palmbomen die gewoon in buitenlucht groeien. De verbazing was te zien op veel gezichten. Toen we terugkwamen van de wandeling ben ik ook meteen gaan uitzoeken hoe zo’n exotische plant kan overleven in het grijze en regenachtige Groot-Brittannië. Aangezien we geen internet hebben moest ik dat met een wat primitiever middel doen: de grote Bosatlas. Een warme golfstroom, opgewarmd in de Cariben, gaat links langs Groot-Brittannië richting de Noordpool. Deze Noord-Atlantische golfstroom heeft een kleinere vertakking richting de zuidwestkust van Groot-Brittannië. De golfstroom zorgt voor warmer water aan de zuidwestelijke kust, met als gevolg dat het klimaat warm genoeg wordt voor de palmbomen.

Dit is allemaal gebaseerd op de Bosatlas. Zo kwam ik er ook weer achter dat je niet overal Google voor nodig hebt, maar je ook gewoon een boek uit de kast kunt trekken en je ook alle info hebt die je nodig hebt.

FRISO