Uitwisseling met Titchfield high school op Jamaica

06-03-2014 | 2013 - 2014

Daar stonden we dan: de helft van de leerlingen met blauwe SaS shirtjes. We stonden in spanning te wachten op de aankomst van de Jamaicaanse leerlingen. Iedereen was benieuwd wat voor een dag het zou worden. Alles was helemaal voorbereid toen de Jamaicaanse leerlingen in schooluniform aan kwamen lopen. Nadat we elkaar begroet hadden, hielden Benno en Ayscha een welkomstpraatje en lieten we de Jamaicaanse leerlingen een filmpje zien over wat we tot nu toe meegemaakt hadden. Daarna kreeg ieder groepje van ons een paar leerlingen aangewezen waar we verschillende onderdelen mee gingen doen. Ons groepje begon met Nederlandse spelletjes. Aan boord wordt er ’s avonds dikwijls het kippenspel gespeeld, ook wel “graantje” genoemd. Dit spel gingen we spelen. Aan het begin was het wel een beetje wennen en ging de communicatie wat lastig, maar na een tijdje werd er veel meer gepraat en gelachen. Daarna hadden we een ‘culture date’: Op basis van kaartjes moesten we dan praten over een bepaald onderwerp. Samen met een Jamaicaans meisje had ik het kaartje ‘religion.’ Zij vertelde daar iets over en ik ook. We waren vrij snel uitgepraat, omdat zij eigenlijk veel nieuwsgieriger was naar mijn spullen en schoolboeken. Dat vond ze heel leuk om te zien. Daarna probeerde we de Jamaicaanse leerlingen brood met hagelslag te geven maar dat bleken ze niet zo lekker te vinden als wij….

Na de lunch maakten we nog een ritje met de bijboot en daarna gingen wij naar hun school toe. Ik had er zin in! De school had een heel leuk geel/blauw gebouw met uitzicht op zee en Navy island. Overal stonden oude kanonnen en het was een hele indrukwekkende locatie. Na een rondleiding ging ik een lesje wiskunde meedoen. Ineens begonnen de leerlingen Bob Marley te zingen in de les. ‘One love… one heart..’ Dat vond ik heel bijzonder. Daarna heb ik ook nog een geschiedenislesje gevolgd. Halverwege de les was het tijd om te gaan. Bij de uitgang kwam er ineens een jongen naar me toe. ‘Mag ik je interviewen?’ Hij stond daar met een opname-apparaatje en een blocnote. Ik vond het heel leuk om hem te woord te staan.

Ik heb vandaag heel veel geleerd over de cultuur van Jamaica en ik vond het een superdag! Het was echt fantastisch!

Groetjes,
Julia